vandagtotdag
januari 2002

donderdag 31
Speelgoed van de week
Je kunt natuurlijk voor honderden guldens houten treinbaan in huis halen, kratten vol auto's, kisten met duplo, leuke houten stofzuigertjes, puzzels en knuffels en spullen, hier in huis is het speelgoed van de week deze week: de wc-plopper. Zo erg zelfs dat we aanschaf van een tweede overwegen.

woensdag 30
En dat is drie
Waar ze verder tot nog toe ook allemaal laat mee waren en zijn, hun tijd voor namen en nemen, op hun gemakkie deden en doen: geboren worden, tanden krijgen, zitten, kruipen, lopen, zindelijk worden, noem het maar op allemaal, de peuterpuberteit krijgen ze in elk geval precies volgens schema, grafiek en tabel. Zodoende heb ik tegenwoordig drie pubers in huis en begint zeker zeventig procent van de conversatie met mij met: ik wil niet, ik wil echt niet, nee, dat wil ik niet en daar heb ik geen zin in. De rest begint met: ik wil en ik moet en ik zal. Nu! Drie inderdaad, want mijn jongste zoon (2) is vandaag dan officieel toegetreden tot het nurks genootschap met een schitterend debuut. Hij heeft het puberen weten terug te brengen tot de absolute essentie die hij al de hele dag donker voor zich uit zit te mopperen: ik wil wel niet.

dinsdag 29
Tweede accordeonles
De hele week had de man geoefend, elke dag een uurtje.
C akkoord, G akkoord, C akkoord, G akkoord. Bovenste knopje, onderste knopje, bovenste knopje, onderste knopje, 1 2 3 4, 1 2 3 4, enzovoort, enzovoort, enzovoort. Tot het automatisch ging, bijna zonder denken. Een goed begin, dacht de man, dat is een goed begin. Maar nu had hij gemerkt dat zijn G akkoord in feite een F akkoord was en bleek het afleren nog lastiger dan het aanleren.

maandag 28
Tips voor doe-het-zelvers, deel 11
Tip 29
Goed, u bent het cht zat. U draait zwaar chagrijnig als een getergde beer om uw eigen as door u alsmaar piepkleiner wordend badkamertje, dat dan misschien wel steeds mooier wordt maar ook een steeds grotere rotzooi en dat nog altijd niet af is en u ergert zich aan alles wat los en vast zit, en dat is nogal wat. Er is nog maar n remedie: Gooit u uw gereedschap en alles wat verder binnen handbereik ligt in een hoek, kies een hoek waar u niets kunt beschadigen en gooi niet zo hard dat uw gereedschap kapot kan gaan maar weer wl zo hard dat het duidelijk is dat u het zat bent, slaak een paar luide vloeken, smijt het voor-zo-lang-eventjes-tegen-het-stof-gordijn achter u dicht, trek met veel misbaar uw overal en smerige schoenen uit en verdwijn nog altijd mopperend onder de douche. Uw vrouw maakt thee voor u, spreekt troostende woorden en morgen kunt u godzijdank weer gewoon uw peuters in bad doen, in de omgebouwde kast die hier al sinds de jaren zestig voor douche doorgaat, met allerhande lapmiddelen tegen putlucht, lekkage en doorslaande muren, waarbij u ongetwijfeld nieuwe inspiratie zult opdoen voor een energieke en goedgehumeurde hervatting van de werkzaamheden, het volgend weekend.

zondag 27
Tips voor doe-het-zelvers, deel 10
Tip 28
Weest u niet te streng voor uzelf wanneer uw dagje geen zin zich uitbreidt tot een heel weekend en u er maar zeer gedeeltelijk in slaagt daar niet te snel aan toe te geven. Er zijn vast tal van verzachtende omstandigheden te vinden voor de kleine inzinking in uw motivatie, het jaar is nog lang en u was waarschijnlijk toch niet erg opgeschoten, met die lange tanden van u. Bovendien is een middagje het bos in met vrouw en kinderen als het even geen pokkeweer is een zeer positieve bijdrage aan een gelukkig, ontspannen en harmonieus gezinsleven. Het toegeven aan de nauwelijks geformuleerde, zeer terloops te berde gebrachte wens van uw vrouw daartoe maakt van u een warm, gevoelig, zich openstellend maar toch mannelijke man. En noem dat maar eens gn klus, in deze barre tijden.

zaterdag 26
Tips voor doe-het-zelvers, deel 9
Tip 25
Geeft u niet te snel toe aan een dagje geen zin. Denkt u niet te snel na een wel erg uit de hand gelopen ochtend- en koffieritueel en een heel programma van eerst-nog-even ditjes en datjes dat het nu toch geen zin meer heeft om nog te beginnen. Wees hard voor uzelf! Natuurlijk heeft u geen zin in weer een dag lang stofhappen en herrieschoppen, in hurken in de douchebak met uw handen in de prut. Dus hoe meer u vandaag nog doet, hoe minder u morgen nog hoeft en hoe eerder u helemaal klaar bent! Bovendien heeft laat beginnen het voordeel dat u veel eerder het eerste biertje uit de koelkast kunt halen.
Tip 26
Probeer altijd te onthouden in welke volgorde u uw stofmasker, stofbril en oordoppen heeft opgezet. Wanneer u ze namelijk in een andere volgorde weer af probeert te krijgen, raken alle elastieken om uw hoofd hopeloos in de knoop en staat u in uw ongeduldige pogingen ze alledrie tegelijk van uw hoofd te rukken een vreselijk koddig modderfiguur te slaan. Niet dat iemand het ziet, want wie komt u opzoeken in dat stoffige, viezige rommelhok dat uw badkamer moet worden, maar u ziet uzelf, en dat is niet goed voor uw werksfeer.
Tip 27
Wanneer een vriend uw advies inwint over de klus waar hj mee bezig is, verbaas u daar dan niet teveel over, noch over het feit dat uw vriend dat blijkbaar zelf niet weet of aan de juistheid van uw advies. Blijf kortom niet altijd maar denken dat wanneer iets kunt, het nooit erg moeilijk kan zijn en iedereen het dus al veel langer en beter kan bovendien. Wees trots op uzelf. Het mag.

vrijdag 25
Dag opa
Soms schiet er ineens een liedje in je hoofd, jaren niet gehoord, maar ongeschonden terug van blijkbaar toch ergens opgeslagen. Mijn zoon had het over zijn opa vandaag en voor ik het wist stond ik te galmen dat dat de liefste van heel europa was. Nou, dat vonden mijn jongens wel leuk, dus dat moest nog een keer en nog eens dus toen heb ik het bandje maar weer eens opgezocht en dat op en op en opgezet en zo dacht ik dan zomaar opeens weer aan mijn eigen opa, die alweer jaren dood is, maar die mij lang geleden om de tafel achternazat omdat ik heel hard mijn ouwe opa meezong, steeds bozer zogenaamd, mijn opa, omdat mijn vader, die het grapje verzonnen had, het liedje steeds weer opnieuw speelde, op de jukebox van het caf. In mijn herinnering wel honderd keer of meer. Ja, vroeger konden we lachen.

donderdag 24
Vergadering
Als de man ergens een hekel aan had, was het wel aan voor zichzelf opkomen. Dat deed hij niet graag. En niet vaak ook. Niet dat hij graag over zich heen liet lopen, daar had hij natuurlijk ook een hekel aan, maar hij hoopte altijd maar dat het niet zover zou komen. En als het dan toch gebeurde, nou, dan moest het maar. Maar soms kon het niet anders. Dan waren de omstandigheden z, dat hij min of meer gedwongen werd voor zichzelf op te komen. Dan liepen de omstandigheden over hem heen.

woensdag 23
Leve het middagslaapje
Het zjn natuurlijk ook peuters, dus is het niet zo gek dat ze de hele dag overal aan en in en tussen zitten te peuteren. Te wriemelen en te wiebelen. Te draaien en te graaien en te pulken en te dreutelen. Steeds maar hard op zoek naar nieuwe mogelijkheden, voor zichzelf en de spullen. Nieuwe gaatjes om iets in te steken, iets uit te frunniken of doorheen te pielen. Nieuwe dingetjes om ergens onder te wurmen of te mieren of te prieken. Aan te friemelen of mee te froebelen. De hele dag overal op en onder, in en aan en uit en weer terug. Hartstikke leuk natuurlijk. Koddig om te zien. En het houdt je jong, net wat u zegt. Maar opeens, terwijl je peuters hun kleverige vingerspinnetjes over je gezicht in je mond, je ogen en oren laten kruipen, word je bekropen door het gevoel dat je in een mierenhoop woont. Met hele kleine kamertjes, ergens ver onder de grond. En buiten regent het natuurlijk weer.

dinsdag 22
Koud uitje
De lucht was opeens zo blauw geworden, mijn vrouw vroeg terug van haar werk, de jongens toe aan een verzetje, net als ikzelf, dus leek het een goed idee, even naar het strand met het gezin, familie-uitje tussendoor. Maar we waren snel weer thuis. Het is toch nog wel echt winter.


maandag 21
?
Hoeveel maandagen zitten er eigenlijk in een mensenleven?

zondag 20
Voorproefje
Nu komt zij nog
om n uur thuis
na de film
met haar moeder.
En nu al
lig ik wakker
tot haar stap
klinkt op de trap
tot haar sleutel
in het slot.
Hoe moet dat
straks
met wat al bijna
komen gaat?

zaterdag 19
Tips voor doe-het-zelvers, deel 8
Tip 24
Verheugt u zich niet l te zeer op een bepaald karweitje, waarvan u om n of andere reden denkt of vermoedt of inschat dat het een leuk karweitje zal worden, omdat u bijvoorbeeld verwacht dat het niet al te moeilijk maar wel erg resultaatrijk zal zijn. Een zonder al te veel moeite gezette reuzenstap in de richting van het eindresultaat zoals dat u voor ogen staat. Blijf altijd op uw wantrouwige hoede want leuke karweitjes bestaan niet, tenminste niet vrdat ze gedaan zijn. Voor u het weet ligt u in wat u toch altijd als een best nog ruime badkamer voorkwam op uw knien, die al behoorlijk pijnlijk worden van al die lage klusjes, met om beurten afgeknelde en tintelende voeten, geheel verkleed als buitenaardse asbest-eter op een piepklein stukje vloer tussen de stofzuiger en de emmer tegellijm met een inderhaast geleende slijptol uw driedubbel-overdwars gebakken tegels door te zagen met een herrie waar u ondanks uw doppen nog een merkwaardig piepgeluid in uw oren aan overhoudt. En zult u zich afvragen wat het was dat u zo leuk leek aan het tegelen van de badkamer. Gelukkig kunt u zichzelf niet horen denken, anders zou u er nog een vervelend humeur aan overhouden.

vrijdag 18
Jihoe
Nou is het huismannenbestaan heus niet altijd zo gezellig als men het soms vindt klinken: Goh, dat zou ik ook wel willen, wordt mij nog wel eens toegevoegd, op een beetje een zuinig toontje. Want met z'n makkelijk baantje leg je niet snel eer in, bij de carriregesprekken. Beetje thuis met de kinderen, heerlijk, wat een rust. Tja. Dat komt voor. Maar het gebeurt ook wel eens dat het wat minder rustig is. Dat de ontevreden onrust heen en weer kaatst in je hoofd en   tussen de muren waar je tegenop vliegt. Dat je je dodelijk vermoeid door je gezellige nestje met leuke jongen sleept en alleen maar kan denken: Ik zou wel weer eens wat willen den. Dat je graag, hl graag zou willen ruilen, met iemand die dat goh ook wel zou willen. Maar vandaag wil papa dat niet. Want vandaag schijnt de zon, van buiten en van binnen en al is het winter, het is niet al te koud dus daar staat papa, met zijn bol in de zon in het bos. En zijn jongens aan het werk. Met stokken en zwarte handen en vegen in hun gezicht. Bomen zagen, stofzuigen, molshopen verplaatsen, bladeren vegen en ik was de boer en jij was het paard. En papa kijkt al dat gedreutel zo eens aan, hij hoort een specht, hij ziet koolmeesjes scharrelen, spreeuwen en merels, de geaderde contouren van het kale bos tegen de lage zon en de blauwe lucht, de eerste stukjes sneeuwklokje, hij ziet de schattige kleine wolkjes adem die zijn jongens verspreiden en hij denkt: wat een leven. Wat een leven.

donderdag 17
Buitenkansje, een dag als altijd
Misschien vanwege het avondje uit van gisteren, het late naar bed gaan, het biertje teveel, het wat versufte tempo van vandaag, zou kunnen, of vanwege de film, de enigszins bekend voorkomende familietaferelen, afschrikwekkend voorbeeld van hoe ik het inderdaad ook alweer niet wilde, maar vandaag zijn mijn jongens nog liever dan anders. En hoewel het natuurlijk niet mag, van jezelf, maar ik vind hun vader vandaag ook best een aardige vader. Dus is het maar goed dat de donderdagse oppas heeft afgezegd.

woensdag 16
Tips voor doe-het-zelvers, deel 7
Tip 24
Neemt u de vakkundige adviezen die u gratis krijgt bijgeleverd op de verpakking van uw tegellijm, behanglijm, blokkenlijm of ieder ander peperduur doe-het-zelf-produkt met een korreltje zout. Wanneer u daar eenmaal aan gaat beginnen, bent u voorlopig nog niet uitgeklust. Want van de lijm van produkt zusenzo moet u de muren eerst behandelen met voorstrijkprimer, ook van zusenzo uiteraard, dat begrijpt u. Het kost wat maar dan heb je wel een professioneel produkt. U zult echter merken dat de verpakking van de voorstrijkprimer u dan weer adviseert uw muren, alvorens dezen te behandelen met zusenzo voorstrijkprimer, eerst te reinigen met zusenzo ontvettingsemulsie. En wanneer u daar een al even dure jerrycan van in huis gehaald heeft, want de zusenzo ontvettingsemulsie is voor de vakman en dus alleen leverbaar in grootverbruikersverpakking, dan leest u op het etiket dat u uw muren natuurlijk eerst moet behandelen met zusenzo capillair-fixeer, wat dat ook moge wezen. Enzovoorts. Allemaal flauwekul om u het gevoel te geven dat u een sukkel bent. Als de lijm van zusenzo niet plakt zonder voorstrijkprimer, dan is het geen goede lijm, maar dat zal wel meevallen want u krijgt het behoorlijk rottig van uw handen, na gedane arbeid onder de douche. Zullen ze ook wel een spulletje voor hebben.

dinsdag 15
Tips voor doe-het-zelvers, deel 6
Tip 20
Kijkt u aan het begin van een nieuwe klusdag altijd tevreden terug op wat u tot dan toe heeft gedaan. Kwel uzelf niet met twijfels en vragen of u dat nou wel zo handig heeft aangepakt, of dat niet eigenlijk een beetje anders had gemoeten, twintig centimeter meer naar rechts, een stukje meer naar links, iets hoger, iets lager, iets breder misschien. Zulke twijfels en vragen kosten ontzettend veel tijd, ze leiden u af van het programma van vandaag en zijn volstrekt nutteloos: U kent uzelf toch? Het zit vast. En niet een beetje, maar voor eeuwig, heeft het immers vastgezet. Dat krijgt u echt niet meer los. Nog eerder zal de wereld vergaan. Dus daar kunt u maar beter tevreden over zijn.
Tip 21
Bedenk dat huisman en klusjesman geen gelukkige combinatie is. De klusjesman in u zal graag en trots zijn vorderingen tonen aan zijn nieuwsgierige jongens, die op hun beurt zo trots zijn op hun papa de werkman: kom maar even kijken jongens, wat papa doet. De huisman in u echter zal daar snel een stokje voor steken, die ziet al meteen  witte voetstapjes door het hele huis en weet al precies wie dat morgen allemaal weer op moet dweilen: niks ervan, jongens, wegwezen hier! Houdt voor de duidelijkheid de zaken strikt gescheiden: Wanneer u klust is de huisman een trut, en z kan u niet werken en wanneer u zijn rotzooi staat op te dweilen, moppert u op de klusjesman, de hork. En opschieten doet-ie ook al niet.
Tip 22
Probeert u uw goede voornemen om dit jaar uw huis af te krijgen en dus stevig dr te klussen niet te combineren met het voornemen wat minder te zullen gaan drinken. Zveel drinkt u tenslotte nou ook weer niet en het zal u toch niet lukken. Na een dagje timmeren en zagen en stucen en schuren bent u z tevreden over wat u nu weer heeft bereikt, wat er vandaag weer is gelukt en hoe mooi het allemaal wordt dat daar nodig een biertje op gedronken moet worden, of twee. f u bent z teleurgesteld in uzelf en uw resultaten dat u wel toe bent aan een biertje. Of twee. Zorg dus dat u altijd een paar flesjes bier in huis heeft als u gaat klussen. Anders pakt u natuurlijk weer zo'n flesje zwaar bier voor feestelijke gelegenheden en dat komt veel te hard aan op een lege maag. De resultaten die u daarna eventueel nog behaalt, zullen het u de volgende dag zeker moeilijk maken tevreden te zijn over wat u de vorige dag heeft bereikt.
Tip 23
Vraagt u zich in gn geval af of het niet beter zou zijn het werk dat u staat te doen door een vakman te laten doen. Het antwoord is nee en u wt het. Ten eerste is er natuurlijk in geen velden of wegen een vakman te vinden, dus hoe langzaam u ook werkt, zelf doen gaat altijd sneller. Ten tweede zal geen enkele vakman kunnen voldoen aan de eisen die u stelt aan uw werk. Dat kunt u zelf nog niet eens, kunt u nagaan. Dus dan is het altijd beter te leren leven met uw eigen onvolkomenheden dan met die van een duurbetaalde vakman. Al blijft het moeilijk.

maandag 14
De maandag na het weekend
Na zo'n weekend met z'n tween op stap, de jongens bij opa en oma, om het te vieren van tien jaren samen, zo'n weekend van uit eten en koffie met taart en slapen in een hotel, hand in hand wandelen door bos, duin en veld, gearmd langs zonovergoten bevroren meren en sloten, hollandse taferelen aan de zuiderzee, winters landschap, koude vergezichten waarin toch ook nog een bankje gevonden werd waar het in het zonnetje uit de wind goed toeven was, goed genoeg voor een gezamenlijk slaapje, na zo'n weekend is de maandag wel weer ineens erg maandag.

zaterdag 12
Jubileum
Tien jaar
is mijn liefste
mijn liefste
vandaag
en ik zie haar
nog altijd
altijd
even graag

vrijdag 11
Broertjes
Soms lijkt het opeens heel even allemaal niet voor niks te zijn, alle honderden, duizenden keren dat je roept en moppert en strengt, uitlegt, smeekt en radeloost dat ze lief voor elkaar moeten zijn. Elkaar niet zo moeten pesten. Niet moeten slaan en trekken en duwen, niet elkaars spullen af moeten pakken en niet aldoor op elkaar moeten schelden. Want je zegt het wat op een dag hoor. Tot het je eigen strot uitkomt. Maar dan staat de peuter van drie opeens de peuter van twee te helpen met zijn jas uittrekken. En dan kan ik niet kiezen waar ik nou precies de tranen van in mijn ogen krijg, van hoe de peuter van drie zich vaderlijk voorover buigt en zijn broertje liefdevol toespreekt: zo, je rits even openmaken, hem ridderlijk uit zijn jas helpt en die aan het haakje hangt, waar de kleine nog niet bijkan, of van hoe de peuter van twee het zich met zijn buik naar voren gestoken allemaal lekker aan laat leunen. Luc mij helpe!, als het klaar is, en papa ze voor de zekerheid allebei maar eens stevig door elkaar knuffelt.

donderdag 10
Lijntje breekt niet
Ach, je kunt toch ook vanmiddag pas gaan klussen, zei mijn vrouw, ziekjes thuisgebleven, terwijl we in alle heerlijke rust, de jongens naar de donderdagse oppas, in onze zonnige serre met koffie de krant en een boek zaten te lezen. Zondagochtend, lang geleden.

dinsdag 8
Zo ver zo goed
Eigenlijk deed de man helemaal niet aan goede voornemens. Tenminste, niet hardop. Daar kwam alleen maar ellende van. Jij zou toch wat minder gaan drinken? werd je dan onmiddellijk sarcastisch ingewreven als je een glaasje wijn bestelde. Want minder is gelijk heleml niet meer natuurlijk en de wereld is vol onverbiddelijke scheidsrechters. Nee, je goede voornemens kon je maar beter voor jezelf houden, n scheidsrechter was meer dan genoeg en zo mild was de man nou ook weer niet voor zichzelf, vond de man. Tot nu toe was hij niet ontevreden over het nieuwe jaar. Goed, van de acht, negen dagen die het jaar nu oud was had hij er nog niet n helemaal net gedronken maar aan de andere kant had hij zich dat ook niet echt voorgenomen tenslotte, heleml niet drinken. Bovendien was het eigenlijk ook wel een beetje te moeilijk om bijvoorbeeld geen biertje meer te drinken terwijl hij juist nu volop aan het klussen was. Want dt was dan een voornemen dat echt goed uit de verf kwam. Wat was hij de afgelopen dagen niet opgeschoten met zijn nieuwe badkamer? Van de acht, negen dagen dat het jaar nu oud was, waren er nog niet veel dat hij er niet aan gewerkt had en het begon nu al heel wat te worden. Dan waren hem een paar flauwe grappen over de nieuwe munt ontsnapt, ja. In de bouwmarkt bijvoorbeeld, waar hij zich toch altijd al slecht op zijn gemak voelde, vooral als er van die shagrokende, hardpratende mannen met werkschoenen en afgezakte werkbroeken luidruchtig gemoedelijk over de toonbank koffie stonden te leunen, zoals nu, had hij bij het pinnen gevraagd hoeveel dat in franse francs was. Flauw. Maar de mannen hadden allemaal hard gelachen en dat had de man dan toch ook wel weer leuk gevonden, al wist hij niet waarom. Misschien omdat hij zich dan minder ongemakkelijk voelde. In elk geval, een paar flauwe grapjes, dat was niet zo erg en het was toch ook eigenlijk niet echt een serius voornemen geweest. Met afvallen was hij ook nog niet echt begonnen maar dat kwam omdat hij zijn begingewicht nog moest bepalen en dat vergat hij 's ochtends steeds en hij wilde dat wel 's ochtends doen, dan was het het laagst en leek het minder erg. Maar, eerlijk is eerlijk, vandaag had de man zijn anderhalf jaar geleden als goed voornemen gekochte fiets weer eens uit de stalling gehaald en een ritje gemaakt. Dat was hem goed bevallen. Door de duinen had hij gefietst en hoewel het naar, guur en waterig weer was, had hij de duinen er toch mooi bij vinden liggen. Al die kale zwarte struiken met hun grillige vormen. Een aantrekkelijk soort troosteloosheid. Op zijn winterst. Winterser dan sneeuw, eigenlijk. En zo kwam het dat de man, bruisend van nieuwe energie en levenslust een extra voornemen aan zijn wat vage lijstje toevoegde. Hij zou voortaan elke dinsdagmiddag een ritje maken. Ditzelfde ritje, elke week. Om zo, langzaam maar zeker, het landschap te zien ontwinteren.

maandag 7
Aan het werk
In dit huishouden wordt het tempo aangegeven door het onderwijs, dus wij hebben hem vandaag pas, de eerste-maandag-van-het-jaar-blues. Het waren vooral mijn vrouw en dochter die zich vanochtend vroeg weer met lange tanden aan het dagelijks ritme waagden maar we bestrijden hem vanmiddag gedrienlijk, met Minoes.

zondag 6
Uit met de pret
Morgen zijn ze weer afgelopen, de prettige dagen. Kan ik weer verhaaltjes voorlezen, puzzeltjes maken. Boodschapje doen en bammetje eten. Potje, bekertje melk. In plaats van dat gesjouw met zakken puin en gipsplaten. Heerlijk. Wel zo prettig.

zaterdag 5
Au, mijn rug
Op de radio draaiden ze vandaag de hitparade van 5 januari 1975. (Radio 10, zie tip 12) Dat klust lekker weg zeg, als je zo pardoes weer in je jeugdjaren belandt. Moeiteloos zingend trapje op trapje af, energiek door de knien, als een veer overeind. Weer even de jonge god, jong en slank en onvermoeibaar. Voulez vous coucher avec moi? Long tall glasses. Killer Queen. Traffic Jam. I'm gonna make you a star. Zelfs de liedjes die ik vergeten was zong ik woordelijk mee. Tot die jongeman van de radio per ongeluk zei dat Would you like to swing on a star 27 jaar oud was. 27 jaar?! Mijn hemel, dan ben ik..

vrijdag 4
Tips voor doe-het-zelvers, deel 5
Tip 17
Denkt u niet teveel aan uw buren, wanneer u uw boor brullend de bakstenen in buldert, krijst en dendert. U bent te goed voor deze wereld. Wees blij dat u zelf oordoppen op heeft. En wanneer u toch aan de buren denkt, denk dan vooral aan hun klok, die u ieder kwartier laat weten dat het weer om is en waarop u moet wachten met inslapen tot na middernacht. Boing boing boing boing boing boing boing boing boing boing boing boing. Nog afgezien van dat vreselijke Big Ben intro. Of u denkt aan hun zondagochtendse stofzuigwoede, op uren dat zelfs uw peuters nog slapen. Of u denkt aan hun muziekkeus, waar u ook naar moet luisteren, hun voetbalwedstrijden, hun van de bank af springende kleinkinderen, de manier waarop ze hun deur dichtdoen, hun hoestbuien en toiletbezoek, hun voor u zelfs verstaanbare antwoordapparaat. Dan boort u met plezier een gaatje extra en zit het zeker voor de eeuwigheid vast.
Tip 18
Wanneer alles een dagje van een leien dakje gaat, precies zoals u het wilt, precies zoals het zou moeten, bijna te mooi om waar te zijn, denkt u dan niet aan een geluksdag. Denkt u dan niet dat het u allemaal wel geweldig mzit vandaag. Waarom zou u dit succes uit handen geven? Beschouw het als het resultaat van uw handigheid en ervaring, het is tenslotte niet de eerste keer dat u staat te klussen, of wel soms? U mag best een beetje trots zijn op u zelf. Jazeker. Dus wees dat dan ook, die ene dag dat het van een leien dakje gaat.
Tip 19
Maakt u niet de vergissing op de dag dat uw vrouw en kinderen weer terugkomen van weggeweest en het klussen er al weer bijna opzit, het dagelijkse leven weer zo'n beetje aan de deur klopt, de bereikte resultaten af te zetten tegen de volslagen onrealistische verwachtingen die u uzelf had opgelegd toen deze klusweken nog moesten beginnen. Kom kom, u weet wel beter, dat mogen wij tenminste hopen. Uw volslagen onrealistische verwachtingen zijn tenslotte volslagen onrealistisch, nietwaar? Zij houden immers geen rekening met extra karweitjes die u niet had voorzien, hoe dom dat ook is, met tussentijdse boodschappen, met het broodnodige denkwerk, met plosteling opduikende betere ideen waardoor u even opnieuw moet beginnen, met overspannen boormachines, met niets dat u zo op een dag tegenkomt. Zij gaan uit van een ideale situatie. Zij worden uitgezonden door rtl4, of 5. Wanneer u de bereikte resultaten afzet tegen iets anders dan de toestand waarvandaan u vertrok, doet u zichzelf tekort. En waarom zou u dat nou doen? Alleen omdat u dat zo gewend bent? Hoe oud bent u nou eigenlijk?

donderdag 3

Het hele straatbeeld wordt beheerst door uweetwel. Misschien ligt het aan mij, dat mijn oog er zo op valt, maar het lijkt net of ik in een nederlandse speelfilm terecht ben gekomen. Overal, zelfs van grote afstand, zie ik die biljetten zo nadrukkelijk van hand tot hand gaan. Door etalageruiten waar ik langsfiets, door de sneeuw, zie ik in een flits winkeliers zo gebogen overduidelijk staan schutteren met die muntjes, om en om en om en nog maar eens een keer. Bij iedere geldautomaat staan figuranten opvallend onopvallend op hun beurt te wachten, bang om tekort te komen maar keurig in de rij en de nieuwsgierigheid spat van ze af, al staan ze nog zo schijnbaar achteloos alleen maar even te pinnen. In alle winkels is het ng drukker dan anders omdat iedereen met zijn nieuwe geld wil spelen en als verbonden door een gezamenlijk lot spreekt iedereen elkaar vriendelijk en bemoedigend toe, dat we er wel snel aan zullen wennen. Wat is dat voor gedwee gedoe? Gedver. In de krant las ik zelfs dat we in Nederland de beste €-betalers zijn. €pees kampioen. Op de radio hoor ik ook ieder uur weer hoe soepel het allemaal verloopt en dat Nederland al massaal met €'s betaalt. Moet dat echt? Doe mij 'n lol zeg. Als dat zo door gaat maak ik dus gewoon toch bij iedere €-cent die ik uitgeef een verschrikkelijk flauw grapje. Voor straf.

woensdag 2
Tips voor doe-het-zelvers, deel 4
Tip 16
Probeert u zich geen levendige voorstelling te maken van wat u nu eigenlijk in die vuilniszak staat te schuiven, met uw hoofd in het stoffige halfduister van het stukje niemandshuis onder de vloer boven uw plafond en tussen de afvoerpijpen van de bovenburen en de standleiding, zwaar ademend in uw stofmasker voordat u het volledig vermolmde plafond uit uw wc gaat slopen, want dan doet u het zeker niet meer. U heeft er lang genoeg tegenop gezien, nu even de tanden op elkaar. En als u straks onder een geheel nieuw en versgewit plafonnetje zit te bouten, zit u des te lekkerder in de opgeluchte wetenschap dat wat het ook was, u het in elk geval in die vuilniszak heeft geschoven, en het er nu dus niet meer ligt.

dinsdag 1
Goed voornemen
Ik maak er geen enkel bij voorbaat al flauw want door iedereen al gemaakt grapje over tegen geen enkele kassajuffrouw, baliemedewerker, lokettist, stalhouder of wie dan ook. Ik doe er niet aan mee. Ik doe net of hij niet bestaat. Of hij er altijd al geweest is. Z erg wil ik gewoon niet zijn.


JosvanVenrooij

het
 dagelijks
 archief


het
huismannenpraatjes
archief