vandagtotdag
augustus 2002

woensdag 28
Herwonnen
Wat kan men zichzelf toch ook onnodig blijven kwellen met van alles, bedacht de man. Voorovergebogen had hij de planken vloer van zijn slaapkamer staan stofzuigen. Nauwgezet alle reten tussen de vloerdelen, de plinten en de dorpels volgend. Het was een overdreven werkje waar hij heimelijk plezier in had. Hij genoot van het ratelen en rinkelen van spijkertjes en schroefjes, achtergebleven haarspelden en krammetjes die wel werden opgezogen maar die te zwaar waren om de reis naar boven te voltooien en maar zo'n beetje in de zuigmond bleven rondtollen, tot de man ze in zijn hand liet vallen en ze in het blik naast zich verzamelde. Tegelijk had het werkje ook een rituele betekenis, vond de man. Vr de vloerbedekking werd gelegd, en vr hij zijn nieuwe kamer officieel in gebruik nam, moest deze ontdaan worden van al het stof en gruis dat daar in de loop der jaren door andere mensen was achtergelaten. Een schoon begin. Kinderachtig vond de man het wel en misschien kwam het daardoor dat hij zich plosteling herinnerde dat hij vroeger als kind ditzelfde karweitje voor zijn vader deed. De reten van de vloer schoonzuigen. Vr de vloerbedekking kwam. Toen had hij er ook al zo'n werk van gemaakt dat zo nauwkeurig mogelijk te doen, dat herinnerde hij zich opeens ook nog goed. Om zijn vader een plezier te doen natuurlijk. Maar, dacht de man, stond hij zich hier nou dan dus nog steeds zo uit te sloven om zijn vader een plezier te doen? Stond hij dan nu alleen maar een beetje overdreven al die reten leeg te halen omdat zijn vader dat vroeger k altijd al deed? En zo ja, moest hij er dan daarom nu onmiddellijk mee stoppen? Of juist doorgaan? Of het zo snel mogelijk afmaken? De man wist het niet. Plezier had hij er in elk geval niet meer in.

dinsdag 27
Tips voor doe-het-zelvers, deel 43
Tip 76
Nu u met uw verbouwing in het stadium van afronding bent gekomen, dat wil zeggen, afronding van dit gedlte van uw verbouwing, u zelfs al weer voorzichtig en hl even af en toe een gedachte aan iets anders toelaat in uw geobsedeerde brein, maar u er nu eerst voor moet gaan zorgen dat uw huis weer zo'n beetje bewoonbaar wordt voor vrouw en kinderen, vr het eind van de week, en u dus druk in de weer bent met het vullen van vuilniszakken, het bijeenbinden van stukken en stukjes hout, latten, latjes en plankjes waar zelfs geen bestemming meer voor heeft, zou het dan geen idee zijn, wanneer het grofvuil toch langskomt, morgenochtend meteen al uw voornemens en plannen, wensen en verlangens, principes en opvattingen aangaande de rest van uw verbouwing gebundeld en in stukken niet langer dan n meter twintig aan de stoeprand te leggen? Dat zou nog eens lekker opruimen.

maandag 26
Alles goed?
Je ziet een beetje witjes, zei de kennis, die de man toevallig tegenkwam in de winkelstraat waar hij een beetje afwezig, een tikkeltje daas en op zijn wenkbrauwen een paar boodschapjes liep te doen. Dat komt, vertelde de man, omdat ik deze hele vakantie, deze hele zomer alleen maar elke dag geklust heb, in ons huis. En opeens vond de man dat eigenlijk een beetje gek klinken en had hij nogal de behoefte aan zijn kennis uit te leggen waarom dat was. Maar hij wist het even niet. En dat zei hij ook. Dat hij niet meer wist waarom. Voor je gezin, zei de kennis. Je doet het voor je gezin. En dat hoopte de man dan maar.

zondag 25
Tips voor doe-het-zelvers, deel 42
Tip 75
Wanneer aan het eind van uw tot voor kort toch nog zo  oneindig lijkende klusvakantie, wanneer in elk geval ook behoorlijk op uw eind begint te lopen en de nood dus bijna het hoogst is uw vrouw een paar daagjes bij komt springen, om haar bijdrage met verfkrabber en schuurmachine te leveren, let u dan, in het belang van de lieve vrede, maar niet al te veel op de kreetjes en zuchtjes die zij slaakt bij iedere buiging door heur knien, bij iedere splinter in heur vinger, bij iedere ongracieuze houding op heur trap. Zij is uw vrouw en u houdt van haar. Laat u in geen geval verleiden tot stekelige opmerkingen over omgedraaide rollen en emancipatie. U mag het natuurlijk wel denken. Maar doe dat nou ook maar niet te hard, anders hoort ze u weer brommen.

dinsdag 20
Papa moet werken
Met al dat klussen en verbouwen is papa wel echt zo'n vader geworden die 's avonds nog net op tijd is om mee te eten en zijn jongens met een verhaaltje in bed te stoppen. Als hij daar nog puf voor heeft tenminste. Of niet meteen weer weg wil, om nog wat af te maken, nog even wat te doen. En zo langzamerhand snakt hij dus naar het slome maar gezellige getrut van stukjes appel, op het potje, mooie tekening. Naar strijkijzer en wasmachine. Afwasteil en stofzuiger, het uitje naar de bakker. En naar zijn jongens. Vooral naar zijn jongens.

zondag 18
Tips voor doe-het-zelvers, deel 41
Tip 74
Het is nu niet het moment uzelf lastig te vallen met de vraag naar het waarom van dit alles. Waarom waarom waarom? Waarom zijn de bananen krom? Natuurlijk kunt u ook gelukkig zijn in een huis waarvan de plafonds niet zijn gerepareerd en gewit. Volmaakt gelukkig zelfs, waarschijnlijk, waarom niet? Natuurlijk gaat het leven ook gewoon door wanneer u de muren niet opnieuw stuct, niet alle deuren opnieuw schildert, het houtwerk niet afbrandt en de loden waterleiding desnoods maar de loden waterleiding laat. Misschien zou u wel veel gelukkiger zijn. Misschien had u wel een veel leukere zomer gehad wanneer u in een week tijd overal een lik verf overheen had gehaald en verder met vrouw en kinderen de paden op de lanen in was gegaan. Daar zit zeker wat in. Maar nu is niet het moment. Kijkt u maar eens om zich heen. U heeft kennelijk anders beslist. En in de tijd die u nu nog rest, zit er niets anders op dan af te maken wat u begonnen bent. Als dat nog lukt tenminste.

donderdag 15
Het halve werk
Al weken had de man zich ingegraven in zijn verbouwing. Deze vakantie zou het laatste, loodzware loodje zijn: in n niet door kindergedruis en ander gezinsleven onderbroken ruk zou hij fluitend van goede zin over zoveel mogelijkheid tot lekker stevig doorwerken alles wat nog gedaan moest worden ook inderdaad doen. De keuken, de gang, de slaapkamer, het halletje, alles. Stucen, schuren en schilderen, timmeren, breken en bouwen, electra aanleggen en omleggen, doortrekken en afdoppen. Het was een hele klus, dat wel, en het zou aanpoten worden want van half werk hield hij niet maar vol goede moed was hij ten strijde getrokken. Van zijn voornemens om er ook nog dagjes met de jongens op uit te trekken, naar strand en dierentuin, om ook nog dagelijks tijd te maken voor zijn accordeon, af en toe een ritje door de duinen, van die voornemens was niet veel terecht gekomen want al snel merkte de man dat hij dat allemaal nooit ging halen: de keuken, de gang, de slaapkamer, het halletje. Al bleef hij de eerste weken onverdroten doorwerken tot op de kleinste details, alsof de vakantie oneindig was, de tijd van elastiek. Met steeds minder en kortere pauzes en almaar later naar huis, dat wel. En zijn armen, zijn benen, zijn handen, zijn rug, alles deed hem pijn. Zelfs 's nachts, als hij sliep, was de man nog in gevecht met lekkende waterleidingen en kortsluitend electra. Te weinig hout, te weinig draad, te weinig schroeven. Te weinig tijd. In zijn koortsachtige nachten begon dat langzaam tot de man door te dringen: hij had te weinig tijd. Wilde hij na de vakantie zijn huis weer zover op orde hebben dat er een dagelijks leven in mogelijk was, dan zat er maar n ding op. Het moest sneller. Aanvankelijk onwillig liet de man uiteindelijk de gedachte toe dat hij misschien niet alles wat hij zou kunnen doen, niet alles wat hij zou willen doen, ook daadwerkelijk zou hoeven doen. Als hij over twee weken weer normaal in zijn huis zou willen wonen, was er maar n mogelijkheid: half werk. Hij moest meer half werk gaan leveren, want dat ging twee keer zo snel. En al wist de man wel dat zijn halve werk nog altijd beter was dan wat het was en dat als het af was dat ook wel wat was, toch wist de man dat dat nog een hele klus zou worden, half werk.

dinsdag 13
Tips voor doe-het-zelvers, deel 40
Tip 72
Mocht u na een hele reeks van vervelende, onzichtbare of buitengewoon tijdrovende klussen  plotseling het idee krijgen de gang te gaan witten vandaag, al is het wat timing betreft misschien nog niet zo heel erg handig, twijfel dan niet en pak de witkwast. Dat spul dekt toch nooit in n keer dus wat u nog beschadigt, werkt u de tweede keer wel weer weg. Het enorme en schijnbaar moeiteloze resultaat dat u deze ochtend boekt zal u voldoende motiveren om u daarna weer goedgemutst aan het schuren en gronden en draad trekken te zetten. Dat moet tenslotte ook gebeuren.
Tip 73
Neemt u bij het witten van uw gang niet teveel korte, bewonderende pauzetjes waarin u zich met de handen in de zij, het hoofd ongelovig geheven, aan de hand van het tot nu toe gewitte stuk, hoe klein ook, alvast probeert voor te stellen hoe het er straks uit zal zien, wanneer het klaar is. Wanneer u stug doorwerkt en zich niet door dit soort tuttigheid laat afleiden, bent u des te eerder klaar, kunt u dus des te eerder zien hoe het er uitziet wanneer het klaar is.

Zondag 11
Tips voor doe-het-zelvers, deel 39
Tip 70
Wanneer u besluit dit jaar dan maar niet op vakantie te gaan, om nu eindelijk eens een flinke ruk aan uw verbouwing te kunnen geven, eens een paar weken stevig door te kunnen werken, niet gestoord door gezinsgeluk en kindergezang, boodschappen en ramenlapperij en zodoende eindelijk eens wat resultaat te boeken, resultaat dat in de verloren zondagmiddaagjes van uw huismannenbestaan niet te behalen is, weest u dan zelfs niet een piepklein beetje jaloers op uw vrienden en bekenden die allemaal wl vakantie vieren. Bedenk dat een paar weken van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat zonder al te veel pauze lekker stevig doorwerken voor tenslotte een soort vakantie is. En wanneer u na die paar weken weer terugkeert naar uw normale huismannenbestaan en uw verbouwing voorlopig even klaar is, zal dat zker als vakantie voelen. Zo heeft u, goedbeschouwd, het meeste vakantie van allemaal.
Tip 71
Wanneer uw vrouw zich tijdens uw werkvakantie met de kinderen terugtrekt uit het troosteloze stofnest, de onbewoonbare bouwput die uw huis geworden is, struikelend over zakken cement, rondslingerend gereedschap, emmers water en einden hout, om heur heil te zoeken in huis, haard en tuin van vakantievierende vrienden, logeerpartijtjes bij zusters en vriendinnen, dagjes uit en rustig aan, om u aldus de gelegenheid te geven onbelemmerd uw gang te gaan, staart u zich dan niet blind op het groene gras aan gene zijde, waar uw vrouw juist het picknickkleed over uitspreidt en haar tijdschrift openslaat. Als huisman bent u natuurlijk wel de ltste om nu het gevoel te krijgen dat zj een lekker leventje leidt terwijl maar voortploetert voor de gemene zaak.

vrijdag 9
Doorstart
Goed, hij had er meer dan een maand over gedaan, en nog niet alles was gered of achterhaald, opnieuw genstalleerd, afdoend gerepareerd, nog niet alles deed het zoals moest, maar uiteindelijk had de man zijn computer dan toch zo'n beetje helemaal zelf weer aan de gang gekregen. En dat vond de man best knap van zichzelf.

JosvanVenrooij

het
 dagelijks
 archief


het
huismannenpraatjes
archief